NEUFFAZ
Kelas Tahfiz Audio

KAEDAH PENGAJIAN TAHFIZ KONTEMPORARI BERDASARKAN KAJIAN SAINS DAN AL QURAN

Akademi Neuroquran merupakan pusat latihan dan kajian teknologi pengajian Al Quran interaktif bersistematik memudahkan proses belajar Al Quran dan proses menghafal Al Quran

TESTIMONI PELAJAR

Saya cuma pelajar dari sekolah kebangsaan yang tak pernah cuba nak menghafal al quran. Pada mulanya saya sangkakan menghafal ni susah. Rupanya tak der lah sesusah mana pun dengan kaedah NEUFFAZ ni. Kena pulak menghafal menggunakan headset yang dah di siapkan dengan potongan ayat al quran ayat demi ayat. sangat mudah saya nak menghafal. langsung tak STRESS menghafal dengan kaedah ni. Saya sangat suka.

Nur Diana – Pelajar 

Andai anda berhasrat memulakan pengajian Tahfiz sepenuh masa untuk anak-anak anda. Pada pandangan anda,

Apakah tujuan/ matlamat anda menghantar anak-anak ke sekolah Tahfiz?

Adakah kerana impian anda atau terdorong kerana anak kurang cemerlang di sekolah? atau bermasalah di sekolah?

Bagaimanakah anda memilih sesebuah sekolah Tahfiz?

Apakah yang diharapkan dari sekolah tahfiz?

Adakah anak-anak telah dipupuk dengan semangat cintakan Al Quran sedari kecil?

Bagaimanakah suasana yang anda harapkan?

Bagaimana anda mengukur kualiti hafalan mereka?

Adakah anda merasakan menghafal 30 juz itu mudah atau sebaliknya?

Apakah kualiti hafalan hafalan anak-anak penting bagi anda?

Teringinkah anda melihat anak anak menghafal Al Quran di usia muda?

Persoalan ini perlu dikenalpasti

Sebagai persediaan dalam menghadapi apa jua keadaan yang berlaku sebelum anak memulakan pengajian di bidang tahfiz mempengaruhi corak pembelajaran anak-anak tersebut. Matlamat melahirkan Huffaz cemerlang lebih mudah dicapai dengan impian dan pupukan cinta Al Quran dari ibu ayah. Ingin kami kongsikan, Tim Neuroquran sentiasa berusaha sedaya upaya untuk memenuhi impian anda melahirkan huffaz muda melalui sistem pendidikan Tahfiz interaktif Modul Neuffaz yang berkesan membantu pelajar menghafal 30 juz dengan hafalan berkualiti dalam usia muda di dalam suasana yang meransang psikologi positif dan yang pastinya memberikan kepuasan yang tinggi kepada pelajar dan ibu bapa.
Akademi telah berjaya membangunkan 2 teknologi pengajian Al Quran iaitu Modul Intensif Tahfiz Neuffaz dan Kaedah Asas Mudah Belajar Al Quran Neuqra’. Telah diguna pakai dalam sistem pendidikan Sekolah Tahfiz dan berjaya melahirkan Huffaz 30 juz di usia 15 tahun yang hebat dari segi kualiti Hafazan dan nilai kepimpinan diri. berupaya membaca dan mengalunkan hafalan berirama tarannum, azan merdu, qasidah, mengetuai bacaan doa dan tahlil

TESTIMONI PELAJAR

Alhamdulillah, dengan adanya kaedah NEUFFAZ ni saya berjaya menghafal al quran lengkap 30 juzuk beserta 8 juzuk hafazan mantap dalam tempoh masa yang singkat tanpa saya perlu tinggal di asrama. Kaedah NEUFFAZ ni sangat membantu saya untuk mudah menghafal. Alhamdulillah terima kasih

 

Muhammad Irfan

Pelajar

Kelebihan Kaedah Neuffaz

Stress Free

Kaedah hafazan Neuffaz tiada tekana pada pelajar untuk mereka menghafal al quran kerana mereka menghafal mengikut kemampuan mereka dan matlamat jangka panjang yang telah mereka tetapkan sendiri di bawah bimbingan guru

Seronok

Para pelajar tidak hanya menghafal pada satu tempat sahaja. Dua minggu sekali atau sebulan sekali para pelajar ini akan di bawa keluar untuk menghafal bersama alam dan juga melakukan aktiviti luar bilik kelas.

Selesa

Kelas pembelajaran dan asrama yang di lengkapi dengan penghawa dingin bertujuan memberikan keselesaan pada para pelajar utuk memastikan mereka dapat menhgafal pada tahap yang optimum

Latihan hafazan berlagu

Antara bacaan berlagu yang paling popular dalam hafazan alquran adalah bacaan berlagumurattal JIHARKAH, NAHWAN & KURDI. Dengan cara ini pelajar lebih bersemangat untuk menghafal al quran seolah-olah mereka sedang menghafal lirik lagu.

Huffaz Planner Organiser

Huffaz Planner Organiser ini di ciptakan khas untuk pelajar dan ibubapa melihat prestasi hafazan, merangka jadual kerja, membuat matlamat dan melihat jadual pengambilan air yang optimum untuk memastikan pelajar tidak terlepas dari matlamat asal mereka.

Menggunakan kaedah V.A.K.S

Buat pertama kalinya sistem pembelajaran kaedah VAKS di perkenalkan dalam pembelajaran tahfiz mereka. Kaedah ini sangat berkesan dalam menangani pelbagai kategori pelajar.

vaks

Inovasi baru ini membantu memudahkan proses pengajian hafazan dan Al quran, menyeronokkan dan tak stress dengan pendekatan VAKS (visual, auditori, kinestetik, spiritual) iaitu model  pembelajaran neurosains.

 

Kajian menunjukkan bahawa otak manusia  mengingat ilmu baru dengan lebih cepat dan cekap bila kita tahu caranya. Keupayaan otak mengingat menjadi lebih hebat dengan kaedah sistematik,suasana menyenangkan dan sokongan yang positif sebagaimana contoh bimbingan yang ditunjukkan oleh Rasulullah S.A.W yang diamalkan  lebih 1400 tahun dahulu.

 

Inovasi ini juga membantu guru menyelaras bimbingan, pemantauan dan penilaian sesuai dengan perkembagan pelajar  secara bersistem dan berterusan dapat meningkatkan kecemerlangan di bidang pelajaran dan kehidupan.

TESTIMONI GURU

Syukur Alhamdulillah… sebelum ni agak susah juga untuk saya tasmik hafazan pelajar, tarannumnya bermacam ragam. Makhraj dan hukum tajwid memang ke lautan dalam. Dengan adanya kaedah NEUFFAZ ni, hafazan pelajar lebih baik, konsisten tasmik bacaan, bacaan siap bertarannum dan sedap di dengar. 

 

Pelajar juga sentiasa happy je bila belajar di sini kerana pembelajarnnya berkonsepkan STRESS FREE LEARNING. Saya yang mengajar pun amat teruja dengan kaedah NEUFFAZ ni. Ianya mudah, pantas dan menyeronokkan.

 

ustazah 

Nur Hamim 

TESTIMONI

Alhamdulillah, dengan adanya kaedah NEUFFAZ ni saya berjaya menghafal al quran lengkap 30 juzuk beserta 8 surah hafazan mantap dalam tempoh masa yang singkat tanpa saya perlu tinggal di asrama. kaedah NEUFFAZ ni sangat membantu saya untuk mudah menghafal. Alhamdulillah terima kasih.
MUHAMMAD IRFAN
PELAJAR
Sebelum masuk ke sini hafazan saya memang ke laut. Pertama kali saya dapat tahu tentang tahfiz audio kaedah NEUFFAZ ni dari kawan saya yang bersekolah disini. Katanya seronok,, tak der istilah buli dan reging pelajar. Bila saya masuk dan mula belajar di sini suasananya memang lain dari sekolah. alhamdulillah dam tempoh 2 tahun 6 bulan saya berjaya menghafal 30 juzuk dan 8 surah hafazan mantap. tempat ni memang terbaik....
AL HADIF
PELAJAR
saya cuma pelajar dari sekolah kebangsaan yang tak pernah cuba nak menghafal al quran. pada mulanya saya sangkakan menghafal ni susah. Rupanya tak der lah sesusah mana pun dengan kaedah NEUFFAZ ni. Kena pulak menghafal menggunakan headset yang dah di siapkan dengan potongan ayat al quran ayat demi ayat. sangat mudah saya nak menghafal. langsung tak STRESS menghafal dengan kaedah ni. Saya sangat suka.
DIANA
PELAJAR

This is the heading

Ya... saya nak daftarkan anak saya